Skopleie del 1: Lær å behandle lær

En ekte spradebass undervurderer aldri effekten en skinnende skotupp har på omgivelsene. Skokrem-produsenten Kiwis måte å si det på er «When your shoes shine, so do you». Kilde: Kiwi

Du barberer deg hver eneste dag og får klippet håret én gang i måneden. Men hvor mange ganger pleiet du skoene dine i 2011? Tre ganger? Én?

No. 406: You actually can tell everything about a guy by his shoes.
– Dani Ruiz, 22, Encinitas, California (Esquire Funny Facts About Women)

Dessverre krymper mange av oss sammen når vi tenker på hvor ofte vi steller skoene våre. For en god del er svaret null – nada – niks. Men fottøyet ditt er mer enn bare en barriere mellom deg og bakken du står og sprader på. De har nemlig den usedvanlig gode egenskapen til å fortelle verden hvem du er – på godt og vondt. Konklusjon: sko er viktig!

Den beste investeringen du kan gjøre for deg selv og garderoben din er å sette av 15 minutter i uken til å pusse skoene (selv). Kilde: gentlemensgoods.com

Vis Skoene dine respekt og ikke la dem forfalle

Fottøyet er som regel det mest organiske objektet vi tar på oss. Skinn- eller lærsko kommer fra dyr som har levd og åndet før det ble gjort sko ut av dem. Millioner av år med prøving og feiling med arvemateriale har resultert i de flotte materialene vi mennesker ikler oss. Likevel behandler vi skoene som de var søppel.

Vi valser rundt på vinterføre, og gir skoene en daglig runddans i salt og skitt. Og hva gjør vi med det når vi kommer hjem? Ingenting. Etter et par milde vintermåneder er skoene slitte, misfargede, ødelagte av vær og vind – og ens egen utenksomhet.

Vis skoene dine kjærlighet og omsorg

Skoene må vedlikeholdes og behandles akkurat som resten av kroppen. Et par gode kvalitetssko skal vare i mange år, så lenge du anvender dem riktig og steller pent med dem. Selv rimelige sko vil holdes i hevd hvis du viser dem litt kjærlighet og omsorg.

Det skal ikke mye til før sko som ser slitne ut, får den ungdommelige glansen den hadde da du tok på deg dem for første gang. Å sette av 15 minutter i uken på skostell er den beste investeringen du kan gjøre for deg og garderoben din. Med kunnskap og vilje vil du kunne ta bedre vare på skoene du allerede har, samt dem du kommer til å kjøpe i fremtiden.

Med jevnlig pleie vil disse svarte bootsene av merket Rizzo følge deg til graven. Foto: Spradebass

HOw to Get the cool shoeshine!

Skokrem, skobørste og nylonstrømper (for å finpusse støvlene altså, red. anm.) er blitt fjerne minner fra (for)tiden i førstegangstjenesten. Spradebass skal gi deg en repetisjon pluss et knippe bonustips! I første del av skoserien vil vi vise deg hvordan du behandler dine lærsko.

1. Bruk cleaning-produkter

Det første mange tenker seg når det gjelder skostell, er at de skal smøre på med skokrem. Før du gjør dette, anbefaler vi å rense skoen. Noen bruker vann og såpe, men det finnes egne skorensprodukter som er egnet for skinnsko. Den tyske produsenten Bama har etter vår erfaring et godt cleaning-produkt. Dette, eller andre tilsvarende merker, får du kjøpt hos din nærmeste skoforhandler.

Slike renseprodukter fjerner skitt som legger seg på overflaten. Du spruter et skumlignende krem på skoen (som utvider skinnet litt), gnir over med en ren pusseklut og lar det stå og tørke i noen minutter. Gjør dette et par ganger hvis skoen er ustelt og svart.

Etterpå smører du inn skoen med en gel som passer til alle farger. Dette gjør skoen blank og tilfører fuktighet. I mange tilfeller er dette alt som skal til for at skoen skal bli blankere.

Til venstre: en spesialbørste for skokanter og semsket skinn. I midten: skinnkrem med egen svamp. Til høyre: cleaning-produkt på flakse. Foto: Spradebass

2. Skaff en spesialbørste til skokantene

Langs hele kanten av skoen samler det seg sand, skitt og salt. Bruk en egen børste til å fjerne dette. Dette får du tak i hos en skohandler eller skomaker. Væt børsten og skrubb. Slik forhindrer du at sømmene og randen blir skadet. Skade ser man gjerne når kanten begynner å sprekke eller smuldre opp. Når det skjer, har man gjerne latt det gå for lenge. Om vinteren bør du holde nøye åsyn over og fjerne smuss og salt helst en gang i uken.

Har du allerede fått saltflekker (hvite flekker) på skoene, er eddik og vann et godt kjerringråd. Blandingsforholdet er én del eddik og to deler vann. Påfør i sparsomme mengder.

3. Polér med skokrem

Hvis skoen har mistet farge eller har merker etter bruk, kan du trygt gå videre med skokrem. Kiwis produkter har et godt rykte, men akkurat hvilken skokrem du ender opp med å kjøpe, er ikke det viktigste. Du bør ha krem i svart og brunt, det pleier som regel å dekke dine behov. Har du lyse sko, bruker du skokrem til lyse farger.

Husk at du trenger ikke mye krem. Puss med et tøystykke i sirkelære bevegelser. Jo mer du gnir og gnukker, dess bedre blir resultatet. La så skoene stå og tørke.

4. Skofett til grovt skinn

I store deler av Norden bruker vi skoene i røffe omgivelser. Snø og slaps tærer fort på skinnet. Skofett (også kalt skinnfett) kan påføres på visse skinnsko for å gjøre dem smidigere og vannavstøtende. Hvis du er usikker på om du vil bruke skinnfett på skoene, spør en skobutikk om råd. Generelt er skinn med ru overflate godt egnet til skofett. Skinn med glatt overflate bør du ikke påføre skofett, de kan behandles som forklart i punktene overfor.

Og husk: Når du lar skoene tørke, plasser dem i vanlig romtemperatur. Å sette skinnskoene dine til tørk foran en ovn er å vise grov uaktsomhet. Da mister skoene fargen, og vil ganske lett få sprekker i skinnet. Nein!

5. Avslutt med skobørste og impregnering

Børst hele skoen med en skobørste. Du kan også holde skoen mellom knærne dine og polere skoen med lofri klut eller nylonstrømpe. Til slutt kan du avslutte med et impregneringsmiddel som beskytter mot fukt.

Get the cool!
Get the cool shoeshine!
Get the cool!
Get the cool shoeshine!

– 19-2000 av Gorillaz

Er du svimslått av disse behandlingsrådene? Husk hvor lite som skal til. Sett av et kvarter til skopleie hver uke, så er mesteparten av jobben gjort. Dessuten: Alt kan repareres. Spør du din lokale skomaker, vil han kunne rette på mange skader.

– Spradebassene Herman og Vidar

Kilder: Esquire The Handbook of Style, Arbesko, Lille Vinkel Sko, Brandos

***

I neste del av denne serien om sko vil vi se nærmere på hvordan du kan behandle semskede sko. Har du kommentarer til hvordan du behandler skoene, ikke nøl med å bruke kommentarfeltet under. Vi setter pris på alle innspill.

12 tanker på “Skopleie del 1: Lær å behandle lær

  1. Tilbaketråkk: Skopleie del 2: Semsket skinn | Spradebass

  2. Ang. vask av sko har Klikk.no et godt tips:
    «Eddik fjerner flekker. Bland sammen to deler vann, med én del eddik. Hvor mye væske du trenger avhenger av størrelsen på skoene, og hvor skitne de er. Eddik er et naturlig produkt som trygt kan brukes på både lær og semsket skinn.»

  3. Jeg har lest NÅ at man ikke skal bruke impregnering på lœr-sko, som jeg alltid har gjørt før .
    Nå har jeg kjøpt nye MTB SANDALER, fordi jeg kan bare bruke MTB sko. JEG HAR ALLTID STELL MINE SKO GODT I NORGE OG HOLLAND, NESTE SOM DU HAR BESKREVET.MEN HER ER DET LITT VANSKELIG å vedlikeholde dem pent, FORDI …PRODUKTENE ER IKKE ALLTID SÅ BRA og vanskelig å få takk i.
    JEG bor i Spanje
    Skall jeg forsett nå eller ikke? HER HAR DE BARE PÅ BASE AV SILICON OLJE I SPRAY. JEG SKØPTE SIST I HOLLAND ,MEN BOKSE HAR INGEN DEKLARING.

    • Hei, Johanna

      Takk for spørsmålet ditt.

      Jeg vet ikke hvor du har hørt at du ikke skal bruke impregnering på lærsko, for normalt er det den beste måten å beskytte skoene dine på. Uten å si det for sikkert vil jeg anta at dine MBT-sandaler tåler impregnering.

      Det er ellers viktig å holde skoene vedlike ved hjelp av skoprodukter som lærbalsam eller i noen tilfeller skinnfett, særlig hvis læret føles slitt eller tørt.

      Når dette er sagt, er det beste rådet å forhøre seg med forhandleren der du kjøpte skoene eller produsenten selv. De vil kunne hjelpe deg med hvilke skoprodukter du bør bruke for å holde sandalene i best mulig stand.

      Gode skoprodukter kan bestilles på internett, dersom utvalget er for dårlig der du bor i Spania.

      – Spradebass Herman

      • MANGE TAKK . DERE AT SILIKON OLJE. IKKE ER BRA FOR LR»’??? HILSEN J.P Op 03/08/2013, om 20:21 heeft Spradebass het volgende geschreven:

        > >

  4. Hei,
    jeg har nettopp kjøpt meg et par Bubetti skinnsko, og har nå påført minkolje på dem. Da mistet de mye av den glatte shinen, og jeg lurer på om dere har et godt tips til hvordan jeg kan få tilbake litt av den shinen de en gang hadde?

    • Hei, Harald

      Takk for spørsmålet ditt.

      Av erfaring har vi opplevd at mykt, lyst skinn kan reagere negativt på noen vokstyper, som tilfører skoene en matthet som er vanskelig å bli kvitt. Du kan prøve å rengjøre skoene og høre med en profesjonell skobutikk om råd til den konkrete skinntypen. Du kan alternativt gå til en skomaker eller ta kontakt med en skinnspesialist.

      Vårt tips er at du ved ethvert skokjøp forhører deg om den beste behandlingsformen av skoene. Det minsker sjansene for uheldige utfall.

      Hvis skobutikken selv har anbefalt deg minkoljen, bør du gå tilbake og klage.

      Vennlig hilsen
      Spradebass Herman

  5. Hei!

    Det virker som du har peiling på dette så jeg prøver meg med et skorelatert spørsmål… For en tid tilbake kjøpte jeg et par lave svarte lærsko. Sålen er nydelig og de er behagelige på alle måter. Problemet er at de er for Shiny. Blir litt for mye, synes jeg og lurer på hvordan man kan matte de ned på en forsiktig måte.

    Har du noen tips til hvordan jeg skånsomt kan gjøre dette selv? De var ganske dyre og det er for galt at de ikke blir brukt…

    Hilsen Lars. 🙂

    • Hei, Lars!

      Du beskriver et velkjent problem med lærsko, nemlig å beholde mattheten.

      Noen velger å la være å behandle skoene i det hele tatt. Dette strider imot ideen om å ta vare på skoene, men de forblir matte og ser ikke ut som nye. Ulempen er at du risikerer å forkorte lærets levetid, og det er ikke tilrådelig med dyre sko. Vårt råd å rengjøre dem med jevnlig mellomrom med en vegetabilsk såpe (snill mot lær). Du fjerner skitt og smuss som fester seg til skoene ved å bruke en liten, rund svamp som er beregnet til sko. Dersom skoene forblir skinnende, kan du med tiden velge å tilføre skoene en poleringskrem. Det finnes mange typer, men Saphir er kjent for å være blant de beste på markedet. Impregnering til slutt beskytter skoene ytterligere. La skoene stå og trekke.

      Skospesialister vil gi deg mange fremgangsmåter for å motarbeide matthet, men vi håper denne hjelper deg på vei.

      – Spradebass Herman

  6. Heisann, har dere et råd for redning av et par Windsor lakksko som er blitt matte? De ble en periode oppbevart i skopose i et skap som nok har vært for tett, og muligens med noe for høy luftfuktighet. Uansett hadde de mistet glansen da de ble tatt frem igjen – de så nærmest ut som de hadde dugget, men ‘duggen’ lot seg ikke tørke av…

Legg til ny kommentar